Yoga in ontwikkeling

Mijn ervaring met Yoga voor Ruiters

Vanaf begin juli zijn we gestart met een twee wekelijkse Yoga les voor Ruiters bij ons op stal. De start was redelijk impulsief. Nicolette en ik wisten hoe goed yoga aansluit bij paardrijden en dat wilden we mensen laten ervaren.
Met leuke promotiefoto’s, een dekzeil op de manege bodem en een stapel yoga matjes erop was de basis gelegd en gingen de eerste groep van start. De eerste lessen werden met veel enthousiasme gevolgd.
Als yogadocent én ruiter heeft Nicolette de kennis om steeds een serie houdingen te kiezen die juist die spieren aanspreken die voor ruiters vooral belangrijk zijn om te ontwikkelen.

Maatwerk! Uitdagend en creatief.

Met de feedback van de deelnemers en onze ervaringen brainstormden we samen verder om het nog beter te maken:

  • Met een professionele geluidsinstallatie en headset is Nicolette beter te verstaan.
  • En we kunnen muziek op de achtergrond mee laten spelen.
  • Ook kiezen we samen elke les één specifieke ‘spotlight-houding’ die meer uitgebreid wordt uitgelegd én we bieden een theorieblad aan met deze informatie (en ook op de site, zie HIER).
  • In elke les wordt een specifieke yoga ademhaling techniek uitgelegd en geoefend.
  • Het kopje thee na afloop van de les wordt erg gewaardeerd én chocola is favoriet boven koekjes.
  • Een hond die onverwacht met veel bombarie en zand de yoga mat op rent is niet handig, een kat die zachtjes iedereen een kopje komt geven kan weer wel.

Wat doet de yoga voor mij?

Ik doe al langer aan yoga, maar niet heel consequent. Vanaf juli heb ik aan alle lessen op stal mee gedaan, een aantal extra lessen van Nicolette en heb ik tussendoor regelmatig via YouTube yoga video’s zelf geoefend. En dat werkt!

Ik merk dat ik steeds vloeiender van de ene houding naar de andere houding kan gaan en houdingen langer vol kan houden. Een groot verschil in beweeglijkheid tussen mijn rechter en linker heup is meer in evenwicht gekomen en dit merk ik ook te paard. In balans oefeningen ervaar ik steeds meer gelijkheid en kan ik zowel op mijn linker als rechter been dezelfde moeilijkheidsgraad bereiken. Mijn schouders zijn minder stram en dit komt mijn houding ten goede. Ik merk dat ik me ook bij het werken met de paarden veel meer bewust ben van hoe ik beweeg en ik ervaar meer controle over mijn armen en benen.

Al met al voel ik me steeds fitter en sterker vanuit mijn centrum worden en dat is een gaaf gevoel. Met elkaar deze lessen volgen inspireert en motiveert en ik kan niet wachten tot we ook onze verdere plannen tot actie kunnen brengen.

Een tipje van de sluier:

  •  Combi dag(en) van Yoga lessen en lessen Rechtrichten met eigen paard.
  •  Yoga oefeningen met en op een (of je eigen) paard.

We moeten nog even pas op de plaats houden nu voorzichtigheid met het Covid-19 virus nog steeds heel belangrijk is. Maar plannen om onze samenwerking nog veel meer uit te breiden zijn in de maak.

 

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media