Stap is de moeder van alle gangen

‘In the calmness of the walk, horse and rider can find the time to think and to prepare the quality of the following trot and canter – Nuno Oliveira’

In Straightness Training besteden we veel tijd aan het ontwikkelen van de kwaliteit in de stap, voordat we overgaan tot draf en galop. Door de tijd te nemen om soepelheid, correcte vorm en de juiste balans bij een paard eerst in stap, en best vaak in een slow-motion stap, te ontwikkelen kun je heel precies zijn. Het langzame tempo geeft aan nieuwe leerlingen, die hun eigen vaardigheden en gevoel ook nog eerst moeten verbeteren, voldoende tijd om het paard goed gedoseerde hulpen te leren geven. Zo ontwikkel je kwaliteit in gevoel en worden nieuwe neuronale verbindingen en gewoonten bij zowel mens als paard aangelegd.

Vaak vragen mensen of onze paarden zo wel genoeg spierkracht en uithoudingsvermogen op zullen bouwen vanuit het werk, voornamelijk in stap. Uit ervaring kan ik zeggen, JA, dat doen ze. Ze bouwen veel kracht op uit de oefeningen (zijgangen) in stap. Het werkt als ‘body-builden’ voor ze, waarbij ze hun eigen gewicht leren dragen met hun achterbenen. Als onze paarden hebben geleerd om de spieren evenredig te verlengen en aan te spannen leidt dat tot een volgende stap waarbij wij ze uitnodigen om hun lichaam als één geheel in verbinding te brengen en vervolgens te gaan verzamelen (connectie & collectie). Dit gaat door de spieren vanuit ontspanning aan te spannen in beweging.

Gedegen voorbereiding in stap bespaart tijd later..

Als we vervolgens de draf (opnieuw) introduceren, na een gedegen en systematische periode van opbouwen in stap, is elke ruiter/trainer vaak erg verbaasd over de veel betere en duidelijk krachtiger kwaliteit van de draf. Beter dan ooit verwacht. Uiteindelijk is de tijd gespendeerd aan het voorbereidend werk in stap altijd nuttig geweest en bespaart het tijd later in de opleiding van het paard. Hoe meer ervaren ik wordt in het Straightness Training werk, des te meer ik begrijp waarom de ‘oude grootmeesters’ uit de rijkunst spraken over de stap als ‘de moeder van alle gangen’.

Een extra leuke bijkomstigheid van het Straightness Training werk in stap in de zomer is dat wanneer het erg warm is, we alsnog onze paarden een waardevolle training kunnen geven. Mijn paarden vinden het erg fijn om op erg warme dagen een training in stap te doen en voor mij is dat ook prettig. Ik kan dan toch 3 paarden achter elkaar een nuttige work-out geven zonder dat we beide overmatig moe en dorstig de bak uit komen terwijl het zweet van onze hoofden gutst 😉

Hoe gaat het met jullie training als het volop zomer in het land is en de zon vrolijk schijnt?

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media