ST Mastery clinic

Clinic met Rebecca Gilbert

Al weer bijna twee weken geleden was de ST Mastery clinic in Hoevelaken met Rebecca Gilbert (ST Instructeur Grade 4 uit Engeland) waar ik met Casanova als deelnemer aanwezig was. Janika Bax ging met me mee en naast Cas maakte ook Linde de reis samen met hem. Zij ging mee zodat Wendy Poore, onze ST collega instructeur uit Engeland met haar ook als praktijkdeelnemer aan deze clinic kon deelnemen. Na de clinic volgde een enorm drukke week en opnieuw een vol weekend waardoor ik pas nu alle ervaringen in het weekend heb kunnen overdenken en samenvatten in een verslag.

De rit naar Hoevelaken ging voorspoedig en luxe in onze net aangeschafte 2 paards trailer en beide paarden voelden zich meteen op hun gemak in de fijne stallen op de clinic locatie. Het was erg fijn dat ook Janika gezellig mee was om dit ST weekend mee te maken en samen de paarden te verzorgen. Na een avond gezelligheid met een aantal ST collega’s ging de volgende ochtend op de zaterdag de clinic van start. Er waren zo’n 30 deelnemers uit vele verschillende landen, waarvan 7 praktijkdeelnemers met paard.

De theorie sessie was enorm interessant. Rebecca ging diep in op de meest recente uitbreiding en verdieping van het motivatie kwadrant waarbij we zien dat binnen elk van de vier kwadranten nog in ieder kwadrant weer vier kwadranten bestaan (Q-in-Q). De voorbeelden en uitleg van Rebecca maakten steeds duidelijk waarom we soms met hele goede bedoelingen op een bepaalde manier een verzoek doen aan ons paard en het toch niet effectief is en soms als heel onprettig door het paard wordt ervaren waardoor we zelf ongewenst gedrag in de hand werken. Het Q-en-Q concept is beslist niet eenvoudig te bevatten maar door na je training met je paard steeds te analyseren wat het effect was van je hulpen aan de hand van de kwadranten, besef je steeds beter waarom het paard reageert zoals het deed. Dan weet je dus ook wat je zelf kunt veranderen om een andere uitkomst te krijgen.

Na de theorie, tijd voor actie in de praktijk..

In de praktijklessen werd door Rebecca ook vaak gerefereerd aan de Q-in-Q theorie. Ze gaf de lessen vol energie en met een scherpe blik voor essenties en details. Onvermoeibaar, tot aan de laatste les. In de lessen met Casanova keken we eerst naar Grondwerk en vervolgens ook naar het Werk aan de hand. Hij deed erg goed zijn best. Naast vele kleine tips en adviezen sprongen twee punten in beide lessen er voor ons uit die een soort hiaat in onze basis zijn en ons iets belemmeren in verder groeien nl:

1. Doordat ik te vaak en te snel onbalans oplos door technische hulpen (teugels/halve ophoudingen) in te zetten reageert Cas niet of onvoldoende op mijn eerste hulp: innerlijk beeld en innerlijk gevoel, energie en lichaamstaal. Daardoor ‘denkt’ hij niet echt na over de oefening maar beland snel in het ‘ontwijken’ van de druk die mijn technische hulpen veroorzaken en daardoor raakt hij gemakkelijk in een onjuiste vorm met zijn neus iets achter de loodlijn. De oplossing hiervoor zit in het bevestigen en verbeteren van onze communicatie en zijn motivatie in Liberty.

2. Als het eerste puntje verbeterd is moet ik nog beter worden in het precies timen van het loslaten van de druk op een teugel wanneer ik deze technische hulpen gebruik. Dit was voornamelijk duidelijk in de appuyementen, pirouettes en renvers in het Werk aan de hand in draf.

Helaas kon ik op dag 2 niet met Cas werken omdat hij plotseling een vervelende irritatie aan beide ogen had gekregen. Gelukkig ging dit thuis snel weer over. Op dag twee heb ik daarom zelf ook nog met Linde gewerkt. In deze les kwam ook weer het belang van verbeterpunt 1. duidelijk naar voren om Linde nog beter te kunnen helpen met het her-balanceren van haar zwaartepunt.
Linde was ook een fantastisch schoolpaard voor Wendy die vooral met haar werkte aan de voorbereidende oefeningen die nodig zijn voor het Liberty werk en het belang van heel precies zijn bij het aanleren van correcte schouder en achterhand wendingen werd daarbij duidelijk. Wendy en Linde hadden meteen een hele goede klik en het was prachtig om hen op een hele zachte en vriendelijke manier te zien samenwerken.

Naast de praktijk lessen was het ook enorm leerzaam om te kijken naar de lessen van alle anderen, Carolin Moldenhauer met Whoopy, Rosan Veer met Ciaran, Annita van de Kraats met Peer, Christine de Groef met Dímon en Heleen Boumans met Ciaran. En het was ook zo ontzettend gezellig om nieuwe mensen te leren kennen, fijne gesprekken tijdens de lunch te hebben en ’s-avonds heerlijk bij te kletsen met de collega ST Instructeurs waaronder ook Kim Steutel (NL) en Miriam Sherman, die overgekomen was uit Duitsland. Best wel moe na een warm weekend, maar met een voldaan gevoel, reden Janika en ik zondagavond terug naar Friesland met de paarden.

Ik kijk nu al weer uit naar de volgende ST Mastery Clinic die Rebecca geeft in Düsseldorf in Juli, georganiseerd door Carolin Moldenhauer. Ook daar ga ik heen maar dan zonder paarden, als theorie deelnemer.

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media