Onze reis

Andere wereld

Onze weg in het Rechtrichten en de Rijkunst begon in 2010 toen ik voor de eerste les naar Natalie van der Meide ging. Ik maakte een grote stap van een bekende kleine paardenwereld van (engelse) dressuur, clublessen en wedstrijdrijden, met winstpunten als doel naar een grote andere wereld waar grondwerk, werk aan de hand, een kaptoom met barebackpad als optoming en natural horsemanship in mijn blikveld kwamen.

De eerste woorden van Natalie zijn mij duidelijk bijgebleven omdat ze zo belangrijk waren. Berber stapte van de trailer en Natalie maakte kennis met haar en zei: ‘wat heb je een mooi paard’. In mijn wereld van keuringen, predikaten, prijzen en scores was Berber juist het tegenovergestelde van mooi genoemd. En diep van binnen was ik dat zelf ook gaan geloven. Maar inmiddels, met mijn kennis van ‘de kracht van gedachten’ besef ik hoe nodig het was dat juist dat gevoel bij mij veranderde. Berber is zoals ze is; prachtig.

Knetter-scheef

Ik leerde dat Berber sommige dingen (nog) niet kon fysiek en dat het geen kwestie was van niet willen. Van haar leerde ik correct zitten op mijn paard en mijn hulpen juist te gebruiken. Ik leerde zelf onafhankelijk in balans te blijven op een toen nog ‘knetter-scheef’ paard onder mij. Alleen zo kon ik haar helpen. Daarnaast moest ik leren om niet mee te gaan in de emotionele achtbaan van Berber (angst, boosheid, paniek, spanning). Ontzettend moeilijk. Onze weg ging één stap vooruit en soms drie terug. Ik leerde doorzetten en geduld te hebben met de coaching en het vertrouwen in ons, van Natalie.

Daarnaast dook ik diep in de theorie van het Rechtrichten via de digitale middelen die Marijke de Jong (www.paardenbegrijpen.nl) ontwikkelde en ik las (en lees) heel veel boeken. Vastbesloten alle ins- en outs te leren.

Opleiding Rechtrichten

In 2012 besloot ik mee te doen aan het Professional Programma, de instructeursopleiding Rechtrichten zoals die eerst alleen in Nederland bestond en rondde aan het eind van dat jaar Fase I succesvol af. Dit was de theoretische fase.

In 2012 waren Berber en ik in praktijk nog niet ver genoeg gevorderd om Fase II van de opleiding te kunnen doen. Het instapniveau was hoog. Dat jaar van verder groeien bracht ons een erg belangrijk stukje van de puzzel tijdens een driedaagse training onder leiding van Marijke de Jong.

Hoewel de buigingsoefeningen bij Berber al redelijk bevestigd waren raakten we samen erg veel kwaliteit kwijt bij de uitvoering doordat onze ‘gremlin’ spanning om de hoek kwam. Met behulp van oefeningen uit natural horsemanship lukte het met Marijke’s hulp en inzichten, een veel betere connectie tussen Berber en mij te realiseren. Omdat Berber mij vanaf dat moment als bekwaam begeleider ging zien kon ze mij de verantwoordelijkheid geven om de omgeving in de gaten houden. Toen kon ze zich ontspannen en optimaal concentreren. Vanaf dat moment bleek de scheefheid minder beperkend, kwam er meer gemak, losgelatenheid en plezier in de training. Er ontstond een begin van zelfvertrouwen.

Mentaal

Vanaf eind 2012 kregen we ook les van Claudia Wolters, instructeur Rechtrichten. Met haar begeleiding borduurden we voort op ons ‘mentale stukje’. Die winter maakten we fysiek grote vorderingen met Berber waarbij ze eindelijk in staat was haar achterbenen zo goed onder het zwaartepunt te plaatsen en het bekken meer te kantelen zodat ze zich kon verzamelen en oprichten.

Daarnaast verbeterde de communicatie en connectie zodanig dat spanning niet langer een echte spelbreker was.
Claudia is degene die mij vriendelijk uitdaagde om uit mijn ‘comfortzone’ te stappen en uitdagingen aan te gaan. Daarnaast liet zij ons voelen dat zij vertrouwen in ons heeft; dan durf ik dat zelf ook te hebben.

Clinic Noora Ehnqvist

In maart 2013 kregen we de kans om mee te doen aan een clinic van Noora Ehnqvist uit Finland. Noora is een kei in het realiseren van een diepe verbinding met paarden en mensen op zielsniveau. Het waren drie enorm inspirerende en bijzondere dagen die mij zo veel geleerd hebben over de onzichtbare verbinding die er is met een paard en hoe je heel zacht en met gevoel, zonder techniek, dwang of optoming met je paard oprecht vanuit je centrum kunt samenwerken. Maar vooral ook waardevolle levenslessen want alles begint bij jezelf. Als je zelf gegrond en bewust bent werkt het. ‘Be the example you want to see in the horse’. Noora gaf ons nog een zet op dit pad naar eenheid en zelfvertrouwen. Over Berber en mij zei ze; ‘you are two alike’, een bijzonder compliment.

Aan het eind van 2013 bij lesdagen met Claudia en bij het seminar van Paarden Begrijpen waar ik les kreeg van Marijke voelden we hoe veel Berber en ik mentaal gegroeid waren en lukte het steeds beter, op andere locaties en soms met publiek, om rustig te werken. Samen trainden we verder om in 2014 door te mogen naar het tweede afsluitende deel (Fase II, praktijkjaar) van de opleiding.

Fase II Prof

We maken een sprongetje naar augustus 2014. Toen gingen Berber en ik naar de laatste drie trainingsdagen van Fase II van het Professional Programma. Aansluitend op maandag was het examen. In de week voorafgaand hoorde ik dat de examen huiswerk opdrachten goed had uitgevoerd (een lesklant een aantal weken intensief begeleiden en een trainingspaard zelfstandig een aantal weken trainen). Op dag twee was het voor mij tijd om mijn presentatie te geven. Het ging over hoe we tijdens het lesgeven in kunnen spelen op het gebruik van de zintuigen. Ik bracht het er goed af. Daarna oefenden we de examen oefeningen voor het Werk aan de hand en het Rijden. Berber deed goed haar best maar ik merkte dat het echte super ontspannen, wat Berber in haar ‘eigen’ omgeving wel geeft, er net niet was. Ongetwijfeld kwam dat ook door mijn innerlijk dat ongetwijfeld iets van ‘dit weekend moet het gebeuren!’ in zich had.

De derde dag hebben we de paarden niet heel zwaar meer belast. Alleen werkten we per combinatie met Marijke de Jong aan kleine verbeterpuntjes in specifieke oefeningen. De puntjes op de I. Voor Berber en mij waren dit vooral de werkpirouettes in stap en in draf. Die avond ging ik met een gezonde spanning maar een goed gevoel slapen. Berber had me die dag het hele goede gevoel gegeven. Er was optimale ontspanning en losgelatenheid waardoor ze correct ging verzamelen en swingen.
En toe was het zo ver……….. de examendag! In alle rust konden alle vijf combinaties in de volgorde die je zelf mocht uitkiezen de examen-onderdelen Longeren, Rijden en Werk aan de hand uitvoeren. Wij begonnen met Werk aan de hand en Rijden achter elkaar. Berber deed alles geweldig goed. Er was ontspanning, focus, rust en mentale en fysieke balans. We voerden alle oefeningen uit met de hoogst haalbare kwaliteit die we op dat moment konden laten zien. Wat de uitkomst ook zou zijn, ik was na deze onderdelen al zo ontzettend blij en trots op Berber. Later op de middag ging ook het laatste onderdeel Longeren heel goed.

En toen eindelijk de uitslag. Berber en ik zijn geslaagd op het niveau van derde graad. En dat is voor mijn lieve paard echt bijzonder knap. Wat een mooi moment! We hebben met z’n allen met champagne getoast. Wat voelde ik me trots om nu Instructeur Rechtrichten te mogen zijn.

Het einde is nog niet in zicht……

eigenlijk was het nog maar een beginnetje en kon ik nog niet vermoeden hoe veel bijzondere stappen we nog zouden gaan nemen op deze bijzondere route die geleid heeft tot een diplomering en certificering als internationaal Straightness Training Instructor Grade 3 vanaf 2016.

 

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media