Obstakeltraining

STudieclub in aktie!

Sinds afgelopen winter heb ik een aantal erg gemotiveerde Straightness Training leerlingen, die allen al langere tijd lessen bij mij volgen, gevraagd of ze het leuk vinden om gezamenlijk een STudieclubje te vormen. Mijn motivatie was dat ik graag wilde dat deze leerlingen elkaar zouden leren kennen om hun passie voor deze vorm van training te kunnen delen met een groepje gelijkgestemden. Het doel was om gedurende de wintermaanden een aantal keren bijeen te komen, gezamenlijk theorie onderdelen te bespreken, onze ervaringen met de paarden te delen en eventueel ook gezamelijke activiteiten te ontwikkelen die een raakvlak hebben met Straightness Training en ons helpen om verder te groeien.

Inmiddels bestaat de groep uit 11 enthousiaste leden en is de interactie geweldig. Naast de STudie avonden vond op zaterdag 7 maart 2020 onze eerste activiteit plaats. In onze bak in Oosterzee werd door Rhodé Laarman, freestyle trainer opgeleid door Emiel Voest, een heus obstakeltraining parcours opgebouwd. Rhodé had op de laatste STudie-avond al een gave presentatie gegeven ter voorbereiding op deze middag.

De baan zag er kleurrijk en best wel spannend uit met een zeil waarover de paarden konden lopen, een nauw straatje met een gekleurd zeil, roze en oranje paraplu’s, een flessenbak en een poortje met een lintengordijn. Na het opbouwen stond voor een ieder een heerlijke kom erwtensoep, gemaakt door Maaike klaar en mochten de eerste dappere combinaties de baan in. Rhodé werkte eerst in alle rust met hen aan een aantal basis vaardigheden waarbij het enorm belangrijk is dat het paard begrijpt dat hij de ‘persoonlijk ruimte’ van de trainer moet respecteren en op verzoek achterwaarts wil gaan. Ondertussen konden de koppels al een beetje tussen de obstakels doorbewegen en wennen aan alle spannende dingen.

Daarna werden de paarden, in alle rust uitgenodigd om een obstakel naar keuze te verkennen en vervolgens om door of over het object te gaan. Voorwaarde hierbij was dat we het paard optimaal begeleidden, zodat ze zonder angst en vreemde sprongen de uitdaging durfden aan te gaan. Op die manier komt deze training de band en de communicatie tussen mens en paard ten goede. Het paard leert om in een spannende situatie na te denken, op zijn begeleider te vertrouwen en zelf de spanning en onzekerheid weer weg te laten vloeien zonder dat de situatie escaleert en gevaarlijk wordt.

Mega stoer en super dapper

Ondanks dat enkele trainers ‘s-ochtends al een beetje buikpijn hadden, omdat ze het zo vreselijk spannend vonden om mee te doen bleken alle paarden enorm dapper en lieten ze een groot vertrouwen in hun baasjes zien. Alle paarden stapten ver uit hun comfort zône. Zelfs de mega-enge flessenbak, die een akelig geluid maakt als je er doorheen loopt, werd door de meeste paarden getrotseerd. We vielen van de ene verbazing in de andere. Gelukkig was Evelien erbij met haar fotocamera om deze bijzondere middag vast te leggen en ook hebben we heel veel video opnames gemaakt. Iedereen ging met tien keer meer zelfvertouwen én vertrouwen in zijn paard weer naar huis.

Dank aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen aan deze middag. En Rhodé enorm bedankt voor jouw super waardevolle lessen en het gebruik van jouw obstakel materialen.

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media