Maatwerk

Elk paard heeft behoefte aan maatwerk!

Mijn merrie Berber is een erg onzeker paard van nature en door de jaren heen heb ik elk klein detail over haar karakter geleerd. Ik weet wat er voor haar nodig is om een gebalanceerd en comfortabel leven te leiden. Het was alsof ik haar persoonlijke handleiding moest ontdekken en nu, ze is nu 20 jaar, kan ik wel zeggen dat ik haar instructieboekje uit mijn hoofd ken.

Berber kan erg onrustig worden in het weiland of in de paddock als ze vindt dat er iets niet oke is. De redenen kunnen heel divers zijn maar het resultaat is altijd hetzelfde, ze gaat dan heen en weer rennen langs het hek totdat iemand haar in haar box brengt. Daar kalmeert ze meteen. Voor haar is haar stal haar veilige plekje en de enige plek waar ze echt en volledig kan ontspannen.

Recent hebben we ons project, het plaatsen van twee container boxen met een paddock eraan vast gerealiseerd. Er kunnen twee paarden dan helemaal zelf bepalen of ze binnen of buiten willen zijn en ze kunnen vrij bewegen zo veel ze willen. Dit leek de perfecte oplossing voor Berber omdat ze enige slijtage in haar gewrichten heeft ontwikkeld en juist voor haar veel bewegen heel erg goed is.

Maar Berber was het daar vooralsnog niet mee eens want de eerste keer dat ik haar in deze paddock liet raakte ze helemaal in de stress en ze bleef maar rondrennen totdat we haar er weer uit haalden. Maar ik gaf de moed niet zo maar op. Ik weet dat ze tijd nodig heeft om aan nieuwe dingen te wennen. Daarom zette ik haar vriendinnetje Linde bij haar en ik weet dat Linde erg nieuwsgierig is en altijd graag nieuwe dingen gaat onderzoeken en uit proberen.

Betrapt!

Vandaag eindelijk (na drie weken!) betrapte ik haar dicht bij de stal, met haar hoofd naar binnen. Ze ging er naar toe omdat Linde binnen in de stal was.

Nu ben ik redelijk positief dat dit idee toch uiteindelijk zal gaan werken. Het is zo grappig om de kudde te observeren en hun routines te leren kennen. Het geeft ons waardevolle informatie die we nodig hebben om onze acties aan te passen aan wat zij nodig hebben. Tot onze maatwerk-aanpak leidt tot de gewenste resultaten.

Heb jij ook al de persoonlijke handleiding van je paard uitgevogeld?

Enne….Berber weet heel goed hoe ze mij in beweging houdt en zorgt ervoor dat ik genoeg poetswerk heb.

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media