Een kijkje in het ST ‘laboratorium’

De overgang van Grondwerk naar Longeren

In Straightness Training zijn de drie eerste ‘sleutels’ van ST in alle oefeningen belangrijk om een correcte balans te bereiken. Deze sleutels zijn
1. Lengtebuiging (gelijkmatig van oren tot staart)
2. Voorwaarts neerwaartse tendens
3. Ondertredend binnen-achterbeen naar het zwaartepunt toe

De eerst letters van deze sleutels vormen de afkorting LVO en gemakshalve gebruiken we deze afkorting vaak tijdens de lessen. Deze drie sleutels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen als alle drie, dus zowel een correcte Lengtebuiging samen met een Voorwaarts neerwaarts gedragen hoofd en hals samen met een goed Onder het zwaartepunt tredend binnen-achterbeen aanwezig zijn kan een paard in balans een nette ronde volte lopen.

De hulpen om een paard in LVO te laten lopen leren we eerst aan in Grondwerk waarbij je dichtbij je paard loopt en haar nog veel kunt helpen maar bij het gradueel vergroten van de afstand tussen jou en het paard naar Longeren leert het paard steeds beter om zelfstandig de juiste vorm te behouden begeleid door jouw minimale hulpen. Deze hulpen dienen steeds kleiner en steeds minder fysiek (zweep, longe) te worden gegeven en nog liever op een energetisch level (innerlijk beeld en gevoel, het verkleinen of vergroten van je ‘energiebubbel’) te worden gegeven. Dus meer bereiken met minder.

Longeren met Berber

Janika, onze stagiaire werkte onlangs met Berber aan Grondwerk en Longeren en merkte dat Berber haar, door haar scheefheid, steeds mee nam naar een heel andere plek in de rijbak. Onbewust liet Janika zich dus ‘leiden’ door Berber waardoor Berber zelf ook niet volledig in balans kon komen. Zij schreef daar over dit verslag voor haar stage logboek en ik mocht het hier voor jullie plaatsen.

***
Longeren met Berber

Een zelfstandige trainingsessie met Berber. Berber loopt alweer veel beter (niet meer stijf en onregelmatig na een tijd van hoefproblemen). Ik heb eerst grondwerk oefeningen op de voltes met haar gedaan. Berber heeft een stuwend linker achterbeen waardoor ze op haar rechter voorbeen valt. Dit maakt het werken extra uitdagend. Ik moet mijn hulpen (kort vragen door de hand te sluiten en daarna vlot ontspannen) goed verdelen. Berber heeft snel de neiging om te gaan leunen in mijn hulpen. Dan gebruikt ze mijn hulp eigenlijk als een ‘zijwieltje’ wat niet gewenst is. Ze moet leren om zichzelf in balans te houden. Ook hebben we longeren geoefend. Het is zowel voor mij als voor Berber een goede training ik leer namelijk heel veel van Berber. Als tip van Anouk heb ik een pion in het midden van de bak gezet. Zo kon ik opletten dat we niet teveel naar buiten afdwaalden doordat het zwaartepunt diagonaal naar het buiten-voorbeen verschoof. Dit werkte erg goed zo bleef ik beter opletten waar we de volte deden. Voor mijn gevoel ging de training goed. Berber was rustig en lief en luisterde goed naar mijn hulpen. Voor mij is het erg leerzaam omdat Berber niet vanzelf een mooie volte gaat lopen. Je moet snel en duidelijk zijn met je hulpen maar tegelijk niet teveel druk geven en haar zo snel mogelijk weer zelf laten lopen.

***

Het was erg leuk om Berber en Janika zo fijn samen te zien werken. Berber heeft het Longeren altijd erg lastig gevonden met haar korte voorbenen waardoor dat gewicht steeds maar naar voren wil rollen. Alsof een ‘sneeuwbal van de berg rolt’ en daardoor raakte ze snel ook mentaal gespannen. Zo mooi om te zien dat doordat Janika al goed geleerd heeft de juiste hulpen op het juiste moment te geven ze fijn en ontspannen bleef lopen.

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media