Lessen van Claudia

Lesdag op onze locatie

Eindelijk was het weer zo ver. Claudia Wolters kwam vanuit het zuiden van ons land naar Friesland om lessen bij ons op stal te geven. Hoewel online lessen natuurlijk een prima mogelijkheid zijn om feedback op je training te krijgen, is een instructeur die daadwerkelijk bij je in de bak staat nog altijd het aller leukst en meest waardevol. Wij waren super blij dat ze er was!

Eerst keken we samen naar mijn ‘kleintje’ onze jonge Hedzer die nog maar aan het begin staat van zijn opleiding. Met Claudia hebben we een plan gemaakt voor de volgende stapjes in het basis werk wat ik met hem doe. Vervolgens werkte ik met Linde vanaf de grond. Linde kent inmiddels alle hulpen goed en begrijpt de verschillende zijgangen prima. Echter, nu is het tijd om te verfijnen en haar uit te nodigen haar passen exact even lang te maken in alle bewegingen en wendingen én daarbij haar balans te bewaren. Ik was echt mega trots op haar. Super knap hoe ze bleef focussen en constant haar best doet om mijn hulpen op te volgen. Nu is de volgende stap om haar steeds iets beter en gemakkelijker te kunnen verzamelen zonder de basis te verliezen. We willen zo graag dat ze echt haar schouders gaat liften en haar voorbenen vrijer uit haar mega zwaar gebouwde boeg gaat brengen. Stap voor stap werken we naar meer kwaliteit toe. Maar voor nu ben ik erg blij met wat we nu al hebben bereikt.

De zit en een boodschappenlijstje?

Daarna reed ik mijn merrie Jet en Claudia richtte zich meteen volledig op mijn zit. Omdat ik heel veel scheve paarden en revalidatie paarden rijd ben ik ervaren in het ‘functioneel’ gebruiken van mijn ruiterzit. Vaak moet je een paard in het begin van de training enigszins ‘volgen’ in zijn scheefheid waarna je het paard vervolgens uitnodigt om ’terug te komen’ naar een betere houding om in balans te komen. Claudia wees mij erop dat Jet, maar ook Banco het trainingspaard wat ik later ook nog in een les reed inmiddels zodanig zijn opgeknapt na hun slechte periode dat het nu tijd is om beide paarden meer eigen verantwoordelijkheid te geven. Ze kennen de hulpen nu zo goed en zijn bekend met de verschillende oefeningen dat ik ze niet meer tot in detail hoef te begeleiden.

Je paard ‘in je zit’ rijden.
Claudia vroeg me de situatie om te draaien door zelf correct in balans op de juiste plek te gaan zitten en zo mijn zit voor de paarden als leidraad te gebruiken om zich aan aan te passen met hun eigen lijf. Dus niet meer met hun mee gaan in scheefheid maar aan te geven (met mijn lichaamshouding) wat voor hun de ideale balans positie zal zijn en vervolgens de paarden te vragen deze vorm te gaan volgen met hun lichaam. Alsof je een ‘cakevorm’ neerzet en het paard daar dan precies in past.
Dus o.a. mijn bekken moest correct in de juiste richting gedraaid in het zadel zitten, mijn schouders op de plek waar ik de schouders van mijn paard zou willen hebben en daarnaast kreeg ik nog een tiental kleine aandachtspuntjes qua controle van mijn eigen lichaam om continue te checken. Claudia noemde al deze puntjes mijn ‘boodschappenlijstje‘ wat ik ongeveer elke vier passen moest controleren. Dit omdat mijn paarden eerst niet meteen begrepen dat ze mij zelfstandig moesten volgen en me onbewust steeds ‘uit mijn zit’ duwden. En dat gebeurde zo snel en vaak dat ik steeds een klein detail van mijn zit weer ‘kwijtraakte’. Moeilijk hoor! Maar aan het eind van de les met zowel Jet als Banco hadden we het zo goed onder de knie dat het ineens zo logisch en veel gemakkelijker en licht voelde. Super blij met alle tips en duidelijk huiswerk om met de paarden fijn verder te trainen.

Na de lunch kregen ook Evelien en Sjoerd een les. Zo gaaf om te zien hoe veel vooruitgang zij hadden geboekt na een eerdere les van Claudia. Ook Janika en Marije reden voor de tweede keer een mooie les bij Claudia waarbij ze deze keer ook nog even één van Claudia’s zadels mochten passen op Marije. Het was weer een super gezellige en heel waardevolle lesdag.

Foto credits: Evelien Rooda

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media