Lesmiddag ST 2 november

Lesmiddag ST met enthousiaste groep!

Op 2 november 2018 was het tijd voor de eerste lesmiddag van dit herfst/winter seizoen in Oosterzee. Er waren drie praktijkdeelnemers met hun paard aanwezig. Laurie bracht haar knappe friese ruin Tieme mee, Astrid kwam samen met haar mooie friese merrie Zenne en Susanne bracht met de Oldenburger merrie Duke een beetje variatie in dit overwegend friese onderonsje.

We begonnen deze middag met een duik in de theorie van Straightness Training en daarbij sloten ook onze theorie deelnemers van de middag, Bettie en Els gezellig aan. Stagiare en ‘spin in het web’ hier op stal Janika voorzag ons van koffie en thee en wat lekkers erbij en zorgde dat alles op rolletjes liep. Daarnaast heeft zij de mooie foto’s gemaakt. Het uurtje vloog voorbij. Na een kennismakings-rondje spraken we o.a. over de Natuurlijke Scheefheid bij paarden én de 6 sleutels van het Rechtrichten maar door vragen tussendoor raakten we ook nog heel veel andere onderwerpen. Toen de hoofden duizelden van de informatie was het hoog tijd om de bak in te gaan.

Susanne en Duke startten als eerste met hun praktijk les. Susanne is al iets meer ervaren met ST en voor Laurie en Astrid die voor het eerst een ST les gingen volgen was het fijn eerst even te kijken waar we precies naar op zoek zijn in het Grondwerk. Bij deze combinatie werkten we vooral aan het verfijnen van de LVO (lengtebuiging, voorwaarts neerwaarts en ondertreden van het binnen achterbeen) in de oefeneningen in stilstand, de volte’s, de rechte lijnen langs de hoefslag en de travers. Kleine aanpassingen in het timen en doseren van de hulpen hielpen Duke om iets stabieler en kalmer in het werk te blijven en zo mentaal/emotioneel minder afgeleid te raken. Met een fijne zelfhouding in de travers lieten Susanne en Duke een mooie progressie zien.

Interactie en positieve feedback

Laurie en Tieme volgden in de tweede les. Tieme is nog erg jong maar stapte zelfverzekerd de baan in. Wat hij erg moeilijk vond is om de voorwaarts neerwaartse tendens te vinden. In de oefeningen in stilstand waarbij we hem zachtjes aan de kaptoom vroegen de hand naar beneden te volgen bleef hij eerst licht in de tegendruk gaan. Mooi was het om te zien hoe hij langzaam aan steeds gemakkelijker zijn neus liet zakken en uiteindelijk prachtig ontspannen zijn hoofd en hals durfde te laten vallen.

Astrid en Zenne kwamen als laatste in de baan. Ook Zenne was rustig en welwillend om aan onze verzoeken tegemoet te komen. Bij haar merkten we dat ze het een uitdaging vond om haar achterbenen voldoende naar voren te swingen naar het zwaartepunt en de laterale buiging naar rechts vond ze eerst lastig. Al gauw begreep ze iets beter wat de bedoeling was en Astrid kreeg steeds meer handigheid in het effectief toepassen van haar hulpen.

Tussen de lessen door was er veel interactie met de toeschouwers die lekker op het bankje in de hoek van de bak of op de hoge stoelen langs de bakrand alles goed konden zien. Via hun vragen en opbouwende feedback ontstond een super leuke sfeer om met elkaar te leren en te ontdekken en de vorderingen van de combinaties in de baan te bespreken.

Bedankt voor jullie enthousiasme en gezelligheid. Nieuwe plannen voor een vervolg zijn al gesmeed en daar kijk ik zeker naar uit.

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media