Lesdagen bij Equi-Librio

Trainingsdagen bij Claudia met Linde

Wat weer een gaaf avontuur! Samen met Evelien en haar paard Sjoerd gingen Linde en ik in september 2022 op weg naar Meerlo. Een rit van ruim twee uur met de trailer. Op weg naar de mooie stal van Claudia Wolters om daar drie dagen te trainen.

De rit ging goed en we kwamen op zondagmiddag aan zodat beide paarden tijd hadden om rustig aan de nieuwe omgeving, stal en paddock te wennen voordat de lessen op maandag begonnen. Hoewel Linde natuurlijk al 19 is en best wel wat meegemaakt heeft, is het voor haar niet gewoon om meerdere dagen van huis te zijn. Ze was duidelijk meer gespannen dan thuis en behoorlijk onder de indruk van Claudia’s knappe hengst Ivan. Maar Linde blijft, ook met wat onderhuidse spanning toch haar hoofd bij mij houden. Sjoerd daarentegen kan minder goed met spanning omgaan. Hij gaf Evelien een flinke uitdaging om samen het stresslevel omlaag te brengen.

Met Linde hebben we in de afgelopen twee jaar flinke stappen gemaakt. Onder begeleiding van Claudia is ze langzamerhand van een best wel stijf menpaard met weinig balans en een aantal fysieke flinke uitdagingen veranderd in een rijpaard dat alle hulpen en basis oefeningen kent. Haar basisgangen zijn verbeterd en ruimer geworden. Ze is los en veel leniger in haar lijf. Nu zijn de ‘grote slagen uit het wiel’ en kunnen we stap voor stap verder bouwen aan meer draagkracht van de rug en haar achterhand. Het was super fijn om tijdens deze drie dagen volledige focus op haar training, samen met Claudia de details te vinden om Linde verder te begeleiden.

In het grondwerk is het moeilijk om de correcte lengtebuiging én de ruime correcte beweging naar het zwaartepunt van haar linkerbeen te behouden. Soms zitten beide achterbenen elkaar in de weg als ze te dicht bij elkaar worden geplaatst. Bij elke kleine verandering zoals verandering van richting (van volte naar rechtuit) of houding (van lengtebuiging naar schouder-voor of travers) raakt Linde snel haar balans kwijt. Deze verstoring resulteert in spanning, het kort maken van haar hals en vaak ongelijkheid in de passen of richting van de benen. Precies dit soort overgangen hebben we heel veel mee gewerkt. Ik moet zelf zorgen dat ik heel goed aanvoel wat ze nodig heeft om aan de verzoeken te voldoen. Het exact juiste tempo waarin ze haar passen groot kan houden en toch de connectie door haar lijf houdt. Ik mag haar niet ‘in de weg’ lopen maar ze heeft mijn steun wel nodig.  Elke verandering moet exact correct door mij worden voorbereid. Opperste concentratie van ons beide is nodig anders lukt het niet. Vanaf de grond werkte de tip van Claudia om ook mijn buitenteugel indirect in te zetten om haar schouders te begeleiden heel goed om een betere richting te geven aan alle vier benen. Het moest even wennen maar leidde tot een goed resultaat.

Daarnaast hebben we meerder lessen gereden en heel veel vaak hele kleine details gevonden in mijn zit om Linde beter te helpen. Claudia stapte ook zelf even op haar brede rug om te voelen hoe ze beweegt en de ruiter vaak meeneemt naar posities waar je beter niet kunt zitten. Het feit dat haar rug zo enorm breed is maakt het niet gemakkelijk je zit functioneel in te zetten. Eén van de belangrijkste tips was om echt om de 2 à 3 passen letterlijk mijn benen even van de pad te liften en overdreven al mijn spieren te ontspannen. Onbewust blijft er snel spanning in je spieren als je je ongemerkt ‘schrap’ zet om te blijven zitten waar je moet zitten. Rijdend is het erg moeilijk om haar voor en achterhand correct achter elkaar gericht te houden. En vooral het linker achterbeen wat al zo veel beter is gaan functioneren wil nog graag net naast of langs het zwaartepunt stappen waardoor ze toch weer balans verliest. Wat is het moeilijk om je eigen lijf te dirigeren zodat je heel precies en correct je paard kan helpen. Maar als het dan lukt dan is dat ook zo ontzettend gaaf. Ik tref het echt enorm met een super kundige instructeur die alles doet wat mogelijk is om me uit te leggen en telaten voelen wát precies nodig is. 

Wat heb ik genoten deze drie dagen!

Het was fantastisch om 3 dagen volledig ondergedompeld te zijn in paardenpraat, kennis en heel veel paarden op dit mooie bedrijf. Dank aan Claudia, Leonie, Edgar en Evelien voor alle gezelligheid, goede zorgen en mooie momenten.

Weer thuis zijn we fijn met het ‘huiswerk’ verder gaan oefenen. Op 19 november komt Claudia weer hier in Friesland lesgeven en tussendoor ‘zien’ we elkaar ook online. Super trots op mijn vaders merrie Linde die altijd haar best doet en ook op Evelien en Sjoerd die met een mega positieve houding uitdagingen altijd aan gaan!!

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media