Een weekend in het ST-‘lab’
ST Weekend Workshop In Oosterzee 10 en 11 maart 2018
Wat een ontzettend interessant en gezellig gezamenlijk Straightness Training laboratorium was het! Ondanks het feit dat we met een heel klein groepje waren nl. twee mensen maar wel 7 paarden (zowel deelnemend als toeschouwend) is het een erg geslaagd, 1e ST weekend geworden.
Zaterdag, dag 1
Na aankomst van Evelien en haar stoere ruin Sjoerd en Charlotte en haar friese knapperd Lieuwe (alias Char) en zij hun intrek in de twee boxen voor gastpaarden op ons bedrijf hadden genomen startten we met een demonstratieve training van Anouk en Berber. Zij werd voorgesteld in het onderdeel Rijden. Anouk liet zien hoe ze Berber via de rechtrichtende buigingsoefeningen, volte, schouder-voor/schouderbinnenwaarts, travers en de variaties daarop langzaam voorbereid vanuit een meer voorwaarts-voorwaartse tendens naar een opwaartse houding en een correcte verzameling met behoud van lengte in de hals. Hierbij was voor de deelnemers heel duidelijk te zien hoe we de verschillende variaties van de halve ophouding kunnen inzetten om afzonderlijk het binnen achterbeen of het buiten achterbeen te kunnen aanmoedigen tot meer draagkracht. Berber liet zich geweldig zien en het was fijn om hele positieve feedback te horen ten aanzien van de mooie ontwikkeling die Berber heeft doorgemaakt de laatste tijd.
Vervolgens was Linde aan de beurt voor een Grondwerk training en Longeer-werk. We gaven veel aandacht aan het correct plaatsen van het zwaartepunt in stilstand aangezien deze merrie erg op de voorhand gebouwd is en dit voor haar een flinke uitdaging is. Daarna was de focus in het longeren op het toepassen van de hulpen bij het gradueel vergroten van de afstand tussen longeur en paard zonder daarbij de LVO (lengtebuiging-voorwaarts neerwaarts-ondertreden binnen achterbeen) te verliezen. Linde zette haar beste beentje voor.
Daarna was het tijd voor koffie & thee én, heel belangrijk, theorie!
Eerst realiseerden we ons dat dit weekend ging over onze IJsberg van Meesterschap, en dan specifiek dat deel wat zich onder het zee-niveau bevindt. Want voordat onze paarden in perfecte balans een verpletterende indruk zullen maken is er heel wat werk aan de winkel wat ontzettend belangrijk is. Het harde werken, systematisch trainen, met tegenslagen omgaan, doorzetten en elk klein stapje voorwaarts waarderen.
Kruiwagens en Lasso’s?
Vervolgens verdiepten we ons in de verschillende manieren waarop we onze teugelhulpen in kunnen zetten bij het Rijden en Werk aan de hand, met behulp van een aantal verhelderende ST metaforen . Wat is precies een directe teugelhulp en hoe werkt dan een indirecte hulp. Waarom is het nodig dat je eerst zorgt voor zogenaamde ‘kruiwagen’ teugelvoering zodat je vervolgens ook je eenheid van teugels als een ‘lasso’ kunt gebruiken en de schouders kunt begeleiden. En wat kan het vergelijken van je teugelhulpen met de ‘versnellingen’ van je auto veel inzicht geven in het verfijnen van hoe en wanneer je een halve ophouding geeft en vooral, wanneer je je hand weer ontspant. Stof tot nadenken.
Daarna les 1 van Sjoerd en Evelien, rijdend op de bareback pad. Omdat Sjoerd enigszins gespannen was, bleek de grootste uitdaging om hem naar een correcte LVO te brengen waarbij hij zijn hoofd en hals volledig ontspannen in een voorwaarts neerwaartse tendens omlaag kan brengen. Charlotte en Char wilden gaan longeren maar we werkten eerst eventjes aan een aantal oefeningen die horen bij voorbereidend Liberty werk om de bravoure van Char in goede banen te leiden. Het was mooi om te zien hoe Charlotte steeds meer bedreven raakte in het effectief inzetten van haar energetische hulpen (onzichtbare ‘airbag’) samen met zweep- en longehulpen en een ontspannen LVO ontstond.
Grappig was om te zien dat Evelien en Charlotte, tijdens de lunch, samen het video en foto materiaal wat ze van elkaar hadden verzameld gingen analyseren en bekijken wat ontzettend waardevolle inzichten bracht en ook wel een beetje confronterend is soms.
Daarna was het tijd voor les 2 voor beide combinaties. Evelien en Sjoerd, namen datgene wat in les 1 gevonden was aan kwaliteit mee en konden uiteindelijk ook werken aan de appuyementen rijdend. Juist daar komt het wel heel precies met het correct zitten, mee met het zwaartepunt van je paard in plaats van er achter aan en heel bewust beide achterbenen kunnen beïnvloeden om de juiste balans, richting en lengtebuiging te vinden en behouden. Poeh, best lastig.
Charlotte en Char werkten Rijdend met name op de volte om op de volte en door de voeiende wendingen van de ene naar de andere hand voldoende voorwaarts neerwaartse tendens te behouden en juist de combinatie van de zit en subtiele directe én indirecte teugelhulpen in te zetten om Char te behoeden voor over de buitenschouder gaan of juist naar binnen vallen. Maar dan wel goed getimed en zo kort mogelijk de hand sluiten.
Een nachtje slapen, indrukken verwerken en opnieuw in het ST ‘lab’ duiken
We begonnen met een demo training van Anouk met Casanova. Cas is al hoog opgeleid in Grade 3 van ST en een super schoolpaard . Daarna klom Charlotte op Cas z’n rug om met name te voelen hoe sensitief een paard uiteindelijk kan reageren op de kleinste hulpen en dan vooral de respons van Cas op kleine halve ophoudingen om hem te herbalanceren waarna hij meteen zoekt naar de buitenteugel, zijn hoofd en hals laat vallen en zichzelf als het ware soepel in je buitenteugel vleit waarna je heel eenvoudig en licht zijn schouders kunt plaatsen. Ook Evelien nam even plaats in Cas z’n zadel om die moeilijke appuyementen en de invloed van je zit te ervaren. Op het moment dat je zit klopt en het paard zacht en soepel in zijn lijf is, dan is zo’n travers over de diagonaal eigenlijk niet zo moeilijk meer.
Pauze mét theorie, wat leren we van de ‘oude meesters in de rijkunst’
Daarna tijd voor lunch én nog een tweede deel theorie waar we nader ingingen op de visie van de oude meesters Steinbrecht, Baucher en De la Guerinière en hierdoor nog een beter beeld kregen van de halve ophoudingen en hoe en wanneer deze in te zetten.
Vervolgens was het tijd voor les 3 van dit weekend met de eigen paarden. Charlotte werkte deze dag met hun merrie Rika. Deze merrie heeft een nare ervaring met een men-ongeluk achter de rug en daardoor fysiek ongemak maar ook mentaal onprettige herinneringen. Charlotte wil haar via Grondwerk, Werk aan de hand en Longeren op een fijne manier onder het zadel gaan trainen. Eerst werkten we met Rika op de volte en in LVO rechtuit en dat ging erg fijn. De horizontale balans (zwaartepunt te veel op de voorhand) is de grootste uitdaging voor haar maar het lukte al vlot om haar naar een veel betere balans over vier benen te begeleiden. Vervolgens ging Charlotte in het zadel zitten en begeleidde ik Rika via de kaptoom om haar te laten voelen dat ook met gewicht op de rug het mogelijk is balans te vinden. Mooi teamwork en een hele relaxte training voor Rika.
Evelien en Sjoerd herhaalden de stapjes van de dag ervoor in het Rijden. En hoewel voor hen het ontwikkelen van stabiel en constant ‘zoeken naar de hand’ de grootste uitdaging is lukt dat steeds vaker wel dan niet. En zo werkt dat als je bezig bent met het doen groeien van je ijslaag onder het zee niveau . Stap voor stap verbeteren door precies te weten waar je naar toe wilt en te genieten van die stukjes waar dat goede gevoel er wel is. Vervolgens nam Evelien Sjoerd mee in travers van de wand op een diagonale lijn en whoohooo, daar ontstonden toch een aantal mooie passen waar Sjoerd én voorwaarts én zijwaarts bleef gaan en de lengtebuiging behouden bleef maar we nog wat voorwaarts neerwaartse tendens misten. Mooi ‘work in progress’.
Moe maar voldaan op weg naar huis
En toen was het tijd om het weekend nog kort even door te praten, tips en tops uit te wisselen. Best wel moe, vol van indrukken en inspiratie, keerden beide studenten en hun paarden huiswaarts. Het was een enorm leuk weekend en ik kijk alweer uit naar het volgende ST-weekend op 7 en 8 april 2018 .
Nieuws!
Trainingen/ workshops
Contact
Veendijk 2
8536 VV Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720
Social media