Een gast-paard op stal

Sjoerd in training

Tijd om te vertellen over Sjoerd. Deze 13 jaar oude ruin is drie weken bij ons in training geweest. Sjoerd heeft last gehad van erge spanning in zijn rug en lendenen en kreupelheid aan zijn voorbeen. Na goede behandeling van de dierenarts en een fysiotherapeut, voelt hij zich goed nu maar het is duidelijk dat de natuurlijke scheefheid in zijn lijf veel van de overbelasting heeft veroorzaakt. Sjoerd is linksgebogen van nature en er is sprake van een sterke diagonale scheefheid waardoor het zwaartepunt gemakkelijk naar het rechter voorbeen gaat en daar veel te veel gewicht op komt.

Evelien, zijn eigenaar, startte met ST Grondwerk met hem om deze scheefheid in balans te brengen om te vermijden dat opnieuw een overbelasting blessure zou ontstaan.

Happen

Tijdens de eerste lessen deed Sjoerd het heel goed op fysiek niveau maar zijn mentale houding bleek een flinke uitdaging toen hij zijn toevlucht nam in happen en bijten. Hij heeft een sterk karakter en op het moment dat hij wat onzeker of verward raakt maakt hij dat op deze manier kenbaar. Voor Evelien, die zelf nog in de beginfase is van het ‘leren’ Rechtrichten was het lastig om meteen met deze extra uitdaging te maken te krijgen. Daarom besloten we onze aanpak te veranderen en Sjoerd kwam een tijdje naar onze stal. Terwijl ik met Sjoerd werkte, ging Evelien regelmatig met mijn ervaren paard Casanova werken om haar eigen vaardigheid en handigheid te ontwikkelen.

Release-Reward-Relax

De eerste twee weken werkte ik met Sjoerd in Grondwerk en Werk aan de hand om hem de rechtrichtende buigingsoefeningen te leren en zijn spieren te ontspannen en rekken. Maar we gebruikten ook de voorbereidende ST in Vrijheid oefeningen om een verandering in zijn mentale staat te vinden. Ik gaf hem veel verantwoordelijkheid door van hem te vragen naast mij te blijven en synchroon te bewegen samen terwijl de communicatie voornamelijk door lichaamstaal en innerlijk beeld en gevoel plaats vond (aan een lange doorhangende lijn).

Dit deed ik door ongewenst gedrag te herleiden (Redirect) en gewenst gedrag meteen te bekrachtigen door het ST principe van Release (druk weg nemen) – Reward (belonen) – Relax (rustmoment) heel consequent toe te passen. Als resultaat ging hij nadenken over het gedrag wat ik precies van hem verwachtte zonder dat hij meteen in emotioneel gedrag verviel. Hij weet nu dat Release-Reward-Relax op hem wacht als hij een positieve en coöperatieve mentale staat toont. Er is wat meer tijd nodig om zijn ‘gewoonte’ om te happen helemaal te doen verdwijnen omdat hij er heel erg goed in is geworden maar we gaan zeker de goede kant op.

‘Gereedschapskist’ met ST kennis

In de laatste week hebben we ook het Rijden weer opgepakt en het was erg leuk om te zien hoe Evelien, het gevoel en de kennis die ze had opgedaan door het rijden van Cas, over kon brengen naar Sjoerd.  Het was ontzettend leuk om zo samen in ons ‘lab’ te werken en mooie resultaten te zien. Inmiddels is Sjoerd terug naar huis en het gaat goed. Wel met ups en af en toe een down maar door een goedgevulde ‘gereedschapskist’ met kennis, concepten en het stappenplan van het Rechtrichten heeft Evelien het nodige zelfvertrouwen om haar aanpak iets te wijzigen en vaak weer een betere uitkomst te krijgen. Stap voor stap naar steeds meer balans op alle vlakken.

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media