De klok in de rijhal

De klok en tijd,

Vorig jaar kreeg ik een grote, mooie metalen klok voor mijn verjaardag. Mijn man gaf de klok omdat ik altijd te tijd vergeet als ik met de paarden werk. Ik vergeet de tijd vaak als ik op de ochtend in de stallen werk en ben meestal veel te laat in huis voor onze gezamenlijke lunchpauze. Om dit ‘probleem’ op te lossen werd de klok opgehangen op een goed zichtbare plek in de binnen manege.

Heeft het gewerkt?
Nou, niet echt! Meestal vergat ik er op te kijken en na ongeveer twee weken gaf de klok er de brui aan en ging kapot. De wijzers stonden stil. Ik moet toegeven dat het al de vierde klok was die we in de stallen hadden en geen van allen had lang gewerkt. Ik sprak hierover met een vriendin en trainer, Meg Brauch in the VS en zij vertelde dat precies hetzelfde gebeurde bij haar op stal. Waarschijnlijk kunnen klokken niet echt goed tegen stallen en binnen maneges. De koude en vochtige omgeving is niet echt goed voor hun mechanisme.

Maar, misschien is het ook een teken aan de wand?
Ik ben echt niet zo slecht in het volgen van een tijdschema hoor maar ik weet dat werken met paarden het best gaat als je geen tijd-beperkingen hebt en je gevoel kunt volgen. Als een paard merkt dat we gehaast zijn zal dat een negatief effect op je training hebben. En geloof mij maar… ze voelen al onze intenties en gevoelens haarfijn aan, zelfs als we ze proberen te verbergen.

Geen grip op tijd….

Ik herinner me een gesprek met een heel intuïtieve dame die les gaf in meditatie. Terwijl zij uitleg gaf over wat meditatie is en hoe het voelt als je een meditatieve staat bereikt, vertelde ik haar dat ik dat beeld herkende vanuit het rijden. Als een paard en ruiter volledig geconcentreerd zijn en een soort van samensmelten tijdens de training dan zijn ze beide volledig in het ‘nu’. Alle gedachten over wat vooraf gebeurde en wat zou moeten gebeuren na de training verdwijnen en elke vorm van zorgen over iets kunnen dan wegvloeien uit je brein. Ze was het met mij eens dat dit het gevoel is wat zij bedoelde.

‘When you are in the field of creativity, you lose track of time. Only the flow exists’ (quote van Deepak Chopra)

Dit zijn de momenten waar alles samenkomt en de training magisch wordt. Logisch dat je dan alle grip op tijd verliest. Ik denk dat wij, paardenmensen, allen deze momenten van deze mentale staat kennen als we bij onze paarden zijn. Ken jij dat gevoel?

Dus, ik heb besloten dat de mooie klok blijft hangen op zijn plekje, ook al staat hij stil. Ik heb mijn gezin beloofd dat ik mijn best zal doen iets van schema aan te houden maar dat ze even moeten roepen als het mis gaat. Ik kan er gewoon niets aan doen dat ik zo nu en dan de tijd even kwijt ben.

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media