Clinic: bijscholing

Onderdompeling in St

Na het bijwonen van al heel wat clinics met Marijke de Jong, weet ik heel goed hoe het leerproces werkt voor mij. Het voorbereiden van mezelf en twee paarden om vijf dagen van huis te gaan beinvloedt mijn innerlijke rust en al ruim voordat we daadwerkelijk gaan is mijn hoofd gevuld met een hele lijst van ‘things to do’. Als we dan uiteindelijk op de clinic locatie aankomen, hoezeer ik ook mijn best doe om kalm en geconcentreerd te zijn, zijn zowel ikzelf als mijn paarden toch iets minder ontspannen en op ons gemak als dat we thuis zijn.

Onzeker

Deze ontmoeting met de geweldige groep fantastische collega instructeurs is zooo bijzonder maar… al deze enorm vaardige ogen kijkend naar ons werk in de lessen maakt me ook een beetje onzeker. Maar ik ben me bewust en heb de ervaring dat ondanks dat ik me soms een beetje overweldigd voel tijdens de lesson en soms niet het exacte gevoel of resultaat bereik wat ik zoek, ik vertrouw het proces. Ik weet dat in de week na de lessen de ‘kwartjes gaan vallen’ en terwijl ik nadenk, mijn notities herlees, de video’s bekijk van de lessen en thuis werk met de paarden, ik de 2mm details ga vinden die ons werk naar een hoger niveau gaan brengen.

Ik schrijf dit twee weken na de clinic in Nederland. Het hoofddoel was het onderdeel ST in Vrijheid. Het ontwikkelen van een verfijnde manier van communicatie met onze paarden door gebruik van innerlijk beeld en gevoel brengt onze paarden naar een volledig nieuwe dimensie van interactie met hun mens. Het moedigt een paard aan om een zogenaamde ‘figuring out’ mentale staat te ontwikkelen waar een puur gesprek tussen paard en mens zich ontvouwt.

ST in Vrijheid

Hoewel ik in ST in Vrijheid met mijn paarden Casanova en Berber al een mooie start heb gemaakt, dook ik tijdens de clinic in het ‘Liberty-lab’ met mijn nieuwe paard Ulifia (Jet). Zij is bij mij sinds 10 maanden en we hadden slechts een beetje geoefend met de voorbereidende ST in Vrijheid oefeningen. Jet is een voormalig wedstrijd paard in dressuur en springen en zij had geen ervaring met werk in Vrijheid. Zowel  ikzelf als Jet moesten uit de ‘comfortzone’ stappen. Een aantal belangrijke leerpunten voor mij waren:

  • Een helder plan hebben en exact weten wat we willen van een paard is essentieel om effectief te zijn en voor je paard om moeite te doen om ‘uit te vogelen’ (figure-out) wat je wilt.
  • Grijp elke betere poging van je paard en beloon dit om zijn motivatie hoog te houden. Het was tof om te zien hoe Jet verbeterde in de tweede les vergeleken bij les 1. Ze was zo veel beter verbonden met mij en ‘spot on’ met haar reacties.
  • Achterwaarts vragen kan helpen om een beter ‘magnetische’ aantrekkingskracht te ontwikkelen tussen mij en het paard. Ik herkende een tendens van al mijn paarden om licht van me weg te drijven in de wendingen en toen wist ik: ‘ik ben de oorzaak’. Ik was niet consequent en precies geweest bij het aanleren hoe dichbij ik hen wilde hebben. Belangrijk werk te doen in mijn ‘lab’ thuis.
  • Vul niet de gaten op die je paard laat vallen’ (de kans is zelfs groot dat ze groter worden). Een voorbeeld: het is eenvoudig voor ons om zelf naar je paard toe te bewegen als hij van je weg stapt bij een halt. Maar dan ‘vul je zijn gat’ Beter is om hem te vragen terug te stappen naar de positie waar hij hoorde en vervolgens dat te belonen met de 3xR (Release-Reward-Relax). Dan wordt het gauw een nuttige gewoonte omdat het paard erover na gaat denken.
  • Als de basis niet goed is bevestigd, wordt ST in Vrijheid met meerdere paarden een rommeltje. Dit is een inzicht wat ik ervaarde bij een uitprobeer sessie thuis. Dit bracht mij terug naar het basiswerk met al mijn vierbenige vriendjes.

Het is duidelijk, ik kwam thuis met een berg huiswerk en dit is zelfs nog zonder alle input die ik kreeg van de volgende lessen met de focus op rijden. En er is nog zo veel meer te ontdekken over het rijden met twee ‘stokjes’. Nog veel te analyseren en te bestuderen en daaruit volgen vast en zeker nog veel meer inzichten!

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media