Brave paarden

Waarom zijn onze paarden kalm en braaf

Vaak valt het gasten bij ons op stal op, dat al onze paarden meestal kalm, gehoorzaam en braaf zijn bij de dagelijkse handelingen die op een stal plaatsvinden. Ze stappen beleefd opzij als ik ze hooi of brok kom geven, geven de ruimte als je wat mest uit de box wilt halen of het stro wilt opschudden of aanvullen, laten zich rustig een halster omdoen en lopen kalm aan een touwtje mee als ze van de ene plek naar de andere worden geleid. Natuurlijk is er verschil in karakter en temperament van ieder paard maar ervaring heeft geleerd dat ieder paard zich kan ontwikkelen tot een braaf en rustig paard in de omgang. Wat zijn voor mij de drie belangrijkste kernwaarden om dit voor elkaar te krijgen.

Wees:
1. Duidelijk

2. Consequent

3. Voorspelbaar

1. Wees duidelijk. Maak afspraken met je paard en zorg dat je paard begrijpt wat je bedoelt. Dit gaat bij een paard heel eenvoudig door het belonen van goed gedrag en het herleiden van ongewenst gedrag. Herleiden van gedrag is iets anders dan ‘straffen’. Je kunt een paard nog niet straffen voor iets wat hij nog niet begrijpt. Je kunt herleiden zien als een spelletje ‘warm – koud’ met een kind. Je vraagt iets aan het paard en laat hem zelf een suggestie doen om het antwoord te geven. Is het juist, dan beloon je (warm), is het niet juist dan stop je zijn actie (koud) en vraag je hem opnieuw een keuze te maken. Tot hij een ‘warm’ antwoord geeft en je weer kunt belonen.

Vooraf is het belangrijk om goed te bedenkenken welk gedrag van je paard jij prettig en handig vind. Denk vooral ook aan veiligheid voor jezelf.
Een voorbeeld: Ik wil graag eerst zelf door een deur gaan waarna het paard mag volgen. Dit is handig en voorkomt het risico dat we samen klem komen te zitten tussen de deur. Het voorkomt ook dat het paard alvast snel doorloopt terwijl ik nog door de deur moet. Het geeft ook duidelijkheid voor het paard inzake de kudde rangorde. Ik leid en ga eerst omdat ik hoger in rang ben. In de aanleerfase, wanneer een paard steeds voorop wil gaan, stop ik het paard en laat het enkele passen achterwaarts gaan en beloon ik het paard wanneer het netjes wacht en mij voor laat gaan door de deur. Hiervoor gebruik ik met name mijn lichaamstaal en positie samen met mijn stem. Als ik dit altijd op precies dezelfde manier doe wordt dit heel snel een gewoonte.

2. Wees consequent. Duidelijke afspraken maken werkt alleen als je jezelf altijd aan je eigen regels houdt. Laat dus je paard, na het maken van de afspraak dat jij eerst door een deur gaat, nooit eerst gaan! Ook niet als je haastig bent, het paard het voortouw neemt en jij denkt: ‘ach laat maar even voor deze keer’. Zorgvuldig geoefende afspraken met je paard, kunnen in één enkel moment van ‘ach laat maar’ volledig omver gegooid worden. Wat je dan soms ziet is dat een ruiter de volgende dag onredelijk boos wordt als het paard opnieuw voorop wil gaan door de deur. Onterecht! Je hebt dit gedrag dan eigenlijk zelf toegestaan.

Misschien een beetje saai; maar wees voorspelbaar

3. Wees voorspelbaar. Dit is de derde voorwaarde om een paard op te leiden tot een braaf en kalm paard in de dagelijkse omgang. Een paard houdt heel erg van regelmaat, ritme en routine in zijn leven. Dat is zoals een paard ook in een kudde leeft. Er is een duidelijke rangorde en eten en drinken, slapen, groomen en spelen gebeuren vaak in een redelijk voorspelbare volgorde op de dag. Het geeft een paard een veilig gevoel. Hij weet wat hij kan verwachten en kan anticiperen op de gebeurtenissen. Als jij als trainer, de dagelijkse handelingen altijd op dezelfde manier doet, duidelijk en consequent, zal het paard zich veilig en ontspannen voelen. Vooral voor jonge paarden en nieuwe paarden op stal is dit in het begin enorm belangrijk. Hierdoor zullen ze zich, wanneer er een onvoorspelbare gebeurtenis voordoet (bezoek aan een kliniek bij ziekte, een wedstrijd of evenement o.i.d.) tot jouw richten en kijken wat jij doet. Blijf jij je onverstoorbare kalme zelf en blijf jij dezelfde dagelijkse afspraken doen op dezelfde voorspelbare manier zoals altijd, dan zullen de paarden zich vlot aanpassen aan de nieuwe situatie.

Deze drie voorwaarden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je ze alle drie heel bewust toe past lukt het om een paard, zelfs de iets brutale, energieke of juist onzekere paarden op te leiden tot fijne en veilige paarden om mee om te gaan. Soms heeft een paard al best veel, minder fijn gedrag aangeleerd door wat voor reden dan ook. Het omvormen van diep geïntegreerd ongewenst gedrag kan een flinke uitdaging zijn. Met veel geduld en de drie kernwaarden heb je de tools in handen om je doel te bereiken.

Ook dit, of misschien vooral dit, is ook een onderdeel van Straightness Training. Training begint niet wanneer je je paard in de rijbaan leidt maar begint op het moment dat je je paard ontmoet. Iedere dag opnieuw. Het is fascinerend hoe veel er te leren is op dit gebied.

Contact

Veendijk 2
8536 VV  Oosterzee
[email protected]
KVK : 68669720

Social media